Innovatie

Nieuwe technologische ontwikkelingen dragen bij aan kwalitatief betere producten, minder energieverbruik en waterverspilling, veiliger processen en minder verlies van kostbare grondstoffen en producten. Innovatie wordt binnen Zwanenberg Food Group met een hoofdletter I geschreven. Daarbij gaat het niet alleen over nieuwe producten en ingrediënten, maar ook over nieuwe en duurzame technieken en bereidingswijzen. 

Processen en technologie

Er zijn diverse manieren om de houdbaarheid van producten te verlengen, zoals drogen, zouten, fermenteren, invriezen, steriliseren en pasteuriseren. Op al deze gebieden is Zwanenberg Food Group al jaren gespecialiseerd. Daarnaast gaat Zwanenberg steeds op zoek naar nieuwe, efficiëntere en effectievere methoden. Deze innovatieve technologieën zijn niet alleen gericht op verlenging van de houdbaarheid, maar ook op verlaging van het energieverbruik. High Pressure Processing (HPP) en Radio Frequency (RF) Heating zijn voorbeelden van dergelijke technologieën.

HPP is een koudepasteurisatietechniek, waarbij door middel van zeer hoge waterdruk schadelijke bacteriën worden bestreden. Zwanenberg is de eerste producent in de Benelux die deze techniek industrieel toepast. De houdbaarheid en veiligheid van HPP-producten worden aanzienlijk verlengd, zonder kwaliteits- of smaakverlies en met behoud van verseigenschappen.

RF heating is een alternatieve kookmethode die veel energiezuiniger en efficiënter is dan traditionele verhitting. De RF-techniek heeft als voordeel ten opzichte van andere technieken dat het een snel proces is dat precies kan worden beheerst. Daardoor worden de procestijden verkort en wordt constante kwaliteit gewaarborgd.

Producten en ingrediënten

Bij de ontwikkeling van onze producten houden we rekening met de doelgroep. Zo zorgen we ervoor dat kinderproducten de juiste vetten bevatten en niet teveel zout. Ook binnen het Linera-assortiment is het (verzadigd)vetgehalte verlaagd door andere grondstoffen te gebruiken. Zwanenberg heeft het zoutgehalte in een groot aantal producten aanzienlijk verlaagd. Doordat we producten gezonder maken, kunnen we op een aantal producten “het vinkje” afbeelden. Dat betekent dat een product een gezondere keuze is.

Sommige producten van Zwanenberg worden verrijkt met belangrijke voedingsstoffen, bijvoorbeeld ijzer en calcium. Ook heeft Zwanenberg producten met een hoger eiwitgehalte, bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een speciaal eiwitvragend dieet. Eiwitten zijn onmisbare bouwstoffen voor het lichaam. Tevens is het mogelijk de verhouding van vetzuren te beïnvloeden, zodat een product minder verzadigde en meer onverzadigde vetzuren bevat. 

Verpakkingen

Een verpakking beschermt het product tegen invloeden van buitenaf, zorgt voor een goede houdbaarheid, verdeelt het in porties en maakt het transporteerbaar. Zwanenberg past talloze verschillende verpakkingsvormen en –technieken toe, afhankelijk van het type product en de markten waarvoor het is bestemd. Sinds enkele jaren past Zwanenberg voor de export van vleesconserven aluminium toe in plaats van staal. Aluminium is lichter en gemakkelijker te openen.