Historie

In 1929 startte Theodorus Sebastianus van der Laan, de grondlegger van het concern, zijn vleeswarenfabriek in Den Haag.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de toenmalige Vleeswarenfabriek Th.S. van der Laan vleesconserven te exporteren. Aanvankelijk was er een sterke focus op de Verenigde Staten en Engeland, met producten als hammen en luncheon meat. In de jaren ’60 en ’70 werd de export, dankzij het ondernemerschap van de toenmalige directeur/eigenaar A.M. (Aat) van der Laan, uitgebreid naar vele tientallen landen wereldwijd.

Begin jaren ’80 besloot de concerndirectie het hoofdkantoor van Leidschendam naar Almelo te verplaatsen; in 1983 werd een conservenfabriek in Almelo gestart. Naast de uitbreidingen in conserven werd ook gekozen voor meer investeringen in de productgroep vleeswaren.

In de jaren ’80 en ’90 kocht het bedrijf tevens slachterijen, om verzekerd te zijn van de aanvoer van haar belangrijkste grondstof: vlees. Deze slachterijen, onder andere in Doetinchem en Lievelde, werden in 2001 verkocht aan het toenmalige Dumeco, omdat het concern zijn kernactiviteiten (vleeswaren, conserven en specialiteiten) verder wilde uitbreiden.

Tussen 1981 en heden werden diverse ondernemingen in Nederland overgenomen, meestal met eigen productiefaciliteiten. Deze ondernemingen werden vervolgens vakkundig geïntegreerd met andere vestigingen, om optimale efficiency en kwaliteit te waarborgen.

In 1996 verwierf de onderneming de merknamen Zwanenberg en Zwan. Daarmee kreeg de export van het concern wederom een belangrijke impuls, vooral in het Midden-Oosten en Afrika. In dat jaar verkreeg Zwanenberg Food Group tevens de licentie voor het maken van paté en vleeswaren onder de merknaam Linera. Drogeworstspecialist Huls werd in 1998 overgenomen. Daarna volgden Hooymans (tong- en leverspecialiteiten, 1999), Offerman (1999), Kraak (gesneden vleeswaren), Boekos (snacks, later Taste Original Food Concepts geheten, 2001), CMP (gekookte vleeswaren en maaltijdcomponenten, 2003), ANUR Halalfood (2005), De Eendracht (tongproducten, 2008) en Wahid Halal Meat (2011).

In 2005 besloot de Zwanenberg-directie dat lokale productie in de Verenigde Staten om een aantal redenen (waaronder een kansrijke markt, importbeperkingen en de lage dollar) een beter idee was dan export. In recordtijd werd in Cincinnati een vleesconservenfabriek gebouwd. In 2007 werden de Amerikaanse conservenactiviteiten van Tyson overgenomen, en in 2011 Vietti Foods in Nashville, Tennessee. In een ander werelddeel, Australië, verwierf Zwanenberg in 2008 het Plumrose-merk van Simplot. In 2013 werd Malton Foods in het noorden van het Verenigd Koninkrijk verworven, en Simpsons Ready Meals in 2016.

Eind 2017 werd de Business Unit Fresh Foods verkocht aan Ter Beke. Begin 2018 nam Zwanenberg Food Group de Unox-fabriek in Oss over van Unilever, waarbij Unilever eigenaar bleef van merken als Unox, Knorr en Bertolli.

Vandaag de dag is Zwanenberg Food Group uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming met een omzet van € 400 miljoen en eigen verkoopkantoren in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.