Historie
De geschiedenis van Zwanenberg Food Group
Zwanenberg Tijdlijn
Dit historische overzicht is een overzicht van alleen de belangrijkste gebeurtenissen. In de tussentijd is er natuurlijk veel meer gebeurd. Voor een gedetailleerd overzicht kun je de volledige tijdlijn bekijken. In deze tijdlijn lees je alle details over onze oprichting, onze beweegredenen, onze groei door de jaren heen en zelfs onze toekomstplannen.
Th. S. van der Laan
Jaar 1929
In 1929 startte Theodorus Sebastianus van der Laan, de grondlegger van het concern, zijn vleeswarenfabriek in Den Haag.
Jaren '60 en '70
Na de Tweede Wereldoorlog begon de toenmalige Vleeswarenfabriek Th.S. van der Laan vleesconserven te exporteren. Aanvankelijk was er een sterke focus op de Verenigde Staten en Engeland, met producten als hammen en luncheon meat. In de jaren ’60 en ’70 werd de export, dankzij het ondernemerschap van de toenmalige directeur/eigenaar A.M. (Aat) van der Laan (2e generatie), uitgebreid naar vele tientallen landen wereldwijd.
Eerste paal Sluisweg
Jaar 1983
Begin jaren ’80 besloot de concerndirectie het hoofdkantoor van Leidschendam naar Almelo te verplaatsen; in 1983 werd een conservenfabriek in Almelo gestart.
Jaren '80 en '90
In de jaren ’80 en ’90 kocht het bedrijf slachterijen, om verzekerd te zijn van de aanvoer van haar belangrijkste grondstof: vlees. Deze slachterijen, onder andere in Doetinchem, Eindhoven, Lichtenvoorde en Apeldoorn, werden in 2001 verkocht aan het toenmalige Dumeco (nu Vion), omdat het concern zijn kernactiviteiten (vleeswaren, conserven en specialiteiten) verder wilde uitbreiden.
Jaar 1996
In 1996 verwierf de onderneming de merknamen Zwanenberg en Zwan van Unilever. Daarmee kreeg de export van het concern wederom een belangrijke impuls, vooral in het Midden-Oosten en Afrika.
In dat jaar verkreeg ZFG tevens de licentie voor het maken van paté en vleeswaren onder de merknaam Linera.
Jaar 1998
Drogeworstspecialist Huls, gevestigd in Vlagtwedde, werd in 1998 overgenomen.
Jaar 1999-2003
Daarna volgden Hooymans (tong- en leverspecialiteiten, 1999), Offerman (1999), Kraak-Vers (gesneden vleeswaren), Boekos (vleessnacks, later Taste Original Food Concepts geheten, 2001), CMP (gekookte vleeswaren en maaltijdcomponenten, 2003).
Jaar 2005-2011
Aansluitend werden ANUR Halalfood (2005), De Eendracht (tongproducten, 2008) en Wahid Halal Meat (2011) overgenomen.
In 2005 besloot de Zwanenberg-directie dat lokale productie in de Verenigde Staten een beter idee was dan export. In recordtijd werd in Cincinnati een vleesconservenfabriek gebouwd.
In 2007 werden de Amerikaanse conservenactiviteiten van Tyson overgenomen, en in 2011 Vietti Foods in Nashville, Tennessee.
In een ander werelddeel, Australië, verwierf Zwanenberg in 2008 het Plumrose-merk van Simplot.
Jaar 2013-2016
In 2013 werd Malton Foods in het noorden van het Verenigd Koninkrijk (Yorkshire) verworven, en Simpsons Ready Meals werd in 2016 aangekocht.
Jaar 2017
ZFG wil een breed georiënteerde voedingsmiddelengroep worden. In verband met deze strategische aanpassing verkocht zij eind 2017 de Business Unit Fresh Foods (verse vleeswaren) Ter Beke.
Jaar 2018
In februari 2018 heeft Zwanenberg de Unilever-fabriek in Oss overgenomen. Hier produceren zij onder andere rookworst, knakworst, leverpastei, soepen en sauzen voor bekende Nederlandse merknamen.
Jaar 2019
In 2019 verkocht Zwanenberg Anur Halalfood en kocht de onderneming het merk Chicken Tonight van Unilever. De productie van de Chicken Tonight-maaltijdsauzen nam zij al voor haar rekening sinds de aankoop van de Oss-fabriek in 2018.
Jaar 2020
In maart 2020 bundelden Zwanenberg Food Group en Struik Foods Europe de krachten. Deze fusie leidde tot een krachtige combinatie op het gebied van soepen, sauzen, conserven en maaltijden. De productielocatie van Struik in Voorthuizen is de jongste aanwinst van Zwanenberg.
Zwanenberg Food Group
Vandaag
Vandaag
Vandaag de dag is Zwanenberg uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming met een omzet van € 540 miljoen en eigen verkoopkantoren in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
Vandaag de dag is Zwanenberg uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming met een omzet van € 540 miljoen en eigen verkoopkantoren in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
Vandaag de dag is Zwanenberg uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming met een omzet van € 540 miljoen en eigen verkoopkantoren in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
Jaren '60 en '70
Na de Tweede Wereldoorlog begon de toenmalige Vleeswarenfabriek Th.S. van der Laan vleesconserven te exporteren. Aanvankelijk was er een sterke focus op de Verenigde Staten en Engeland, met producten als hammen en luncheon meat. In de jaren ’60 en ’70 werd de export, dankzij het ondernemerschap van de toenmalige directeur/eigenaar A.M. (Aat) van der Laan (2e generatie), uitgebreid naar vele tientallen landen wereldwijd.
Jaar 1983
Begin jaren ’80 besloot de concerndirectie het hoofdkantoor van Leidschendam naar Almelo te verplaatsen; in 1983 werd een conservenfabriek in Almelo gestart.
Jaren '80 en '90
In de jaren ’80 en ’90 kocht het bedrijf slachterijen, om verzekerd te zijn van de aanvoer van haar belangrijkste grondstof: vlees. Deze slachterijen, onder andere in Doetinchem, Eindhoven, Lichtenvoorde en Apeldoorn, werden in 2001 verkocht aan het toenmalige Dumeco (nu Vion), omdat het concern zijn kernactiviteiten (vleeswaren, conserven en specialiteiten) verder wilde uitbreiden.
Jaar 1996
In 1996 verwierf de onderneming de merknamen Zwanenberg en Zwan van Unilever. Daarmee kreeg de export van het concern wederom een belangrijke impuls, vooral in het Midden-Oosten en Afrika.
In dat jaar verkreeg ZFG tevens de licentie voor het maken van paté en vleeswaren onder de merknaam Linera.
Jaar 1998
Drogeworstspecialist Huls, gevestigd in Vlagtwedde, werd in 1998 overgenomen.
Jaar 1999-2003
Daarna volgden Hooymans (tong- en leverspecialiteiten, 1999), Offerman (1999), Kraak-Vers (gesneden vleeswaren), Boekos (vleessnacks, later Taste Original Food Concepts geheten, 2001), CMP (gekookte vleeswaren en maaltijdcomponenten, 2003).
Jaar 2005-2011
Aansluitend werden ANUR Halalfood (2005), De Eendracht (tongproducten, 2008) en Wahid Halal Meat (2011) overgenomen.
In 2005 besloot de Zwanenberg-directie dat lokale productie in de Verenigde Staten een beter idee was dan export. In recordtijd werd in Cincinnati een vleesconservenfabriek gebouwd.
In 2007 werden de Amerikaanse conservenactiviteiten van Tyson overgenomen, en in 2011 Vietti Foods in Nashville, Tennessee.
In een ander werelddeel, Australië, verwierf Zwanenberg in 2008 het Plumrose-merk van Simplot.
Jaar 2013-2016
In 2013 werd Malton Foods in het noorden van het Verenigd Koninkrijk (Yorkshire) verworven, en Simpsons Ready Meals werd in 2016 aangekocht.
Jaar 2017
In 2017 heeft ZFG haar koers gewijzigd. Hierdoor hebben zij eind 2017 de Business Unit Fresh Foods verkocht aan Ter Beke.
Jaar 2018
In februari 2018 heeft Zwanenberg de Unilever-fabriek in Oss overgenomen. Hier produceren zij onder andere rookworst, knakworst, leverpastei, soepen en sauzen voor bekende Nederlandse merknamen.
Jaar 2019
In 2019 heeft Zwanenberg Anur Halalfood verkocht en het merk Chicken Tonight van Unilever gekocht. De productie van de Chicken Tonight maaltijdsauzen hadden ze al voor haar rekening i.v.m. de aankoop van de Oss fabriek in 2018.
Jaar 2020
Op 16 maart 2020 hebben de aandeelhouders van Zwanenberg Food Group en Struik Foods Europe de krachten gebundeld. Deze fusie leidt tot een krachtige combinatie op het gebied van soepen, sauzen, conserven en maaltijden. De productielocatie van Struik in Voorthuizen valt vanaf heden onder de vlag van Zwanenberg.
Vandaag
Vandaag de dag is Zwanenberg uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming met een omzet van € 540 miljoen en eigen verkoopkantoren in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.